Táplákozás- Zsíros ételek kapcsolata a látás romlással

A "Massachusetts Eye and Ear Infirmary" kutatói arról számolnak be, hogy az olajban és zsírban gazdag sütőipari termékek fogyasztása hozzájárulhat a látóképesség romlásának gyorsulásához.
Ez a visszafordíthatatlan látásromlás a 75 év felettiek 25%-ánál teljes vakság kifejlődéséhez is vezethet.
A "The Archives of Ophtthalmology" folyóiratban közzétett ötéves időtartamú kutatást eredményét bemutató tanulmány, nem azt a kérdést vizsgálta, hogy a látásromlás kiváltó okát képezi - e a választott étrend, hanem azt, hogyan súlyosbítja a már létező látásromlást a zsírban gazdag ételek fogyasztása.

A vizsgálatban résztvevő 261 személy közül a zsíros péksüteményeket
fogyasztóknál a látásromlás előrehaladási sebessége megduplázódott. Azoknál
viszont, akik étrendjére nagyobb mennyiségű hal és diófélék fogyasztása volt a
jellemző, a látásromlás továbbfejlődésének kockázata jelentős mértékben
lecsökkent.